Je gietvloer schoonmaken, hoe doe je dat?

Een gietvloer combineert een mooie, strakke, naadloze uitstraling met praktische eigenschappen. Kortom: het beste van twee werelden. Zoals elke vloer heeft ook een gietvloer onderhoud nodig. Niet onderhoudsvrij, maar onderhoudsarm of onderhoudsvriendelijk zoals we dat noemen. In dit artikel vertellen we je alles over het schoonmaken van een gietvloer.

Je gietvloer schoonmaken, hoe doe je dat?

Hoe vaak moet je een gietvloer schoonmaken?

Het onderhoud van gietvloeren delen we op in 3 stappen: dagelijks, wekelijks en periodiek schoonmaken. Om lang van je gietvloer te genieten raden we aan om de vloer dagelijks te controleren op vlekken, minimaal twee keer per week te stofzuigen en één keer per week te dweilen.

Wanneer het periodieke onderhoud nodig is hangt ervan af hoe intensief er op de vloer geleefd wordt.

Regelmatig stofzuigen voorkomt krassen

Het dagelijks schoonmaken van je gietvloer bestaat uit stofzuigen en eventuele vlekken verwijderen. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je krassen in je gietvloer. Zand of vuil heeft een schurende werking en kan daarom krassen of andere beschadigingen veroorzaken. Stofzuigen verwijdert zo’n 80% van het vuil van de vloer.

Je kunt natuurlijk dagelijks stofzuigen, maar het vuil buiten de deur houden is nóg beter. Daarom raden we aan om goede schoon- en droogloopmatten te gebruiken.

Tips bij het stofzuigen:

Waarmee dweil je een gietvloer?

Omdat stofzuigen niet al het vuil verwijdert raden we aan om regelmatig – voorkeur, één keer per week – te dweilen. Voor het dweilen kun je het beste een dweilsysteem gebruiken met twee emmers. Een voor het schone, en één voor het vuile dweilwater.

Welk schoonmaakmiddel gebruik je voor een gietvloer?

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen want die tasten de laklaag van je gietvloer aan. Om je gietvloer goed schoon te maken raden we een pH-neutraal schoonmaakmiddel aan zoals Lecol Clean OH-49.

Tips bij het dweilen:

Zo wordt jouw gietvloer – in een handomdraai – weer als nieuw

Een keer per half jaar of één keer per jaar – afhankelijk van de gebruiksintensiteit- raden we aan de gietvloer een goede onderhoudsbeurt te geven. Met een periodieke onderhoudsbeurt breng je een tijdelijke beschermlaag aan op de laklagen. Zo blijft je gietvloer dus nog langer mooi.

Dweil voor deze onderhoudsbeurt eerst met Lecol Clean OH-49 om de vloer schoon te maken en vervolgens met Lecol Polish V6 om slijtage aan te vullen en de tijdelijke bescherming aan te brengen.

Extra tip: beschermvoetjes onder schuivend meubilair

Naast stofzuigen, dweilen en goede schoon- en droogloopmatten is er nog een tip om lang van je gietvloer te genieten. Beschermvoetjes van Scratch no More onder schuivend meubilair. Deze beschermvoetjes zijn krasvrij, makkelijk te monteren en te vervangen, geluiddempend en gaan zo’n acht keer langer mee dan vilt.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het schoonmaken van je gietvloer of over de schoonmaakproducten die we aanbevelen? Neem contact met ons op, we helpen je graag naar een vlekkeloos onderhoud!


Terug naar overzicht