Een betonvloer leggen? Zo werkt dat

Je hebt er lang over nagedacht, hebt misschien wel op meerdere sites gekeken naar de mogelijkheden en bent bij onze showroom in Opheusden langs geweest. De knoop is doorgehakt: je gaat voor een mooie en kwalitatieve betonvloer van Essenz. Eindelijk, die robuuste en stoere vloer waar je al langer van droomt en die de basis is van jouw nieuwe interieur. Maar eerst moeten we de betonvloer nog leggen. Hoe we dat doen? Dat leggen we graag aan je uit in dit blog.

Vooraf: een goede voorbereiding is het halve werk

Vooraf hebben we met jou de specifieke situatie besproken: gaat het om een nieuwe of bestaande woning, is er vloerverwarming en welke ondervloer zit erin? Als de bestaande ondervloer oneffen is, dan kan het nodig zijn om eerst een nieuwe ondervloer te leggen om te egaliseren. Hierop kunnen we dan de betonvloer leggen. We vragen aan jou om alles zo goed mogelijk voor te bereiden. Een aantal tips:

Op de dag zelf: we gaan de betonvloer leggen

Wij zijn dan vroeg aanwezig voor de laatste voorbereidingen. Het is belangrijk dat er enkele busjes en twee vrachtwagens dichtbij kunnen parkeren. De betonpomp is er vaak rond 7.00 uur. We leggen dan de slangen uit. Om 7.15 uur arriveert de betonmixer en kunnen we aan de slag. Het storten gebeurt met betonmortel dat vloeibaar is. Met behulp van lasers en stortgereedschap leggen we de betonvloer op de juiste hoogte. We werken zo netjes mogelijk en ruimen al het materiaal netjes op. Hiervoor hebben we water nodig en een schoonmaakplaats. Dit kan bijvoorbeeld in de (bij)keuken, schuur of buiten.

Op de dag zelf: de vloer netjes afwerken

Al na enkele uren kunnen we de betonvloer bewerken. Hiervoor gebruiken we machines met een benzinemotor, die klinken als een grasmaaier. Vanwege de uitlaatgassen moeten de ramen en deuren open kunnen. Door eerst te schuren, verwijderen we kleine oneffenheden uit de vloer en drukken we grove stenen naar beneden. Wanneer je hebt gekozen voor een gekleurde toplaag, dan brengen we deze tijdens het schuren aan. Vervolgens gaan we vlinderen met dezelfde machine. De vloer wordt verdicht, krijgt een natuurlijke glans en wordt voor 95% water- en vuilafstotend. Het vlinderen gaat door tot we het gewenste resultaat hebben bereikt. Dit kan tot (laat) in de avond duren.

Op de dag zelf na: is de vloer al droog?

De droogtijd is afhankelijk van het weer. Is het koud en nat? Dan duurt het drogen langer. Het is dus niet zeker of je dezelfde avond nog op de betonvloer kunt lopen. Voor de komende dagen kun je een stucloper neerleggen om de vloer te beschermen, zodat je wel van de vloer gebruikt kunt maken. Wij kunnen op verzoek een stucloper voor jou regelen en neerleggen.

Achteraf: de vloer impregneren

Wil je jouw nieuwe betonvloer beschermen tegen vuil en vloeistof? Dan kunnen we na minimaal vier weken na het leggen de betonvloer impregneren. We brengen dan een beschermende coating aan. Deze dringt diep door in het beton en zorgt ervoor dat jouw vloer beter bestand is tegen krassen en vloeistoffen. Ook kan het een mooie, natuurlijke glans geven. Het impregneermiddel droogt binnen een dag en je kunt daarna met sokken op de vloer lopen. Na zeven dagen mag je weer stofzuigen en dweilen.

Achteraf: de betonvloer schoonmaken

Om te voorkomen dat stof en vuil krassen veroorzaken, adviseren we je om regelmatig te stofzuigen. Nadat we de betonvloer leggen, moet de vloer zich de eerste tijd zetten. Dit duurt ongeveer een jaar. In die periode kun je de vloer het beste schoonmaken met een middel dat een beschermend laagje achterlaat. Groene zeep is hier geschikt voor, of je kan speciale schoonmaakmiddelen bij ons bestellen. Op die manier houd je de vloer niet alleen schoon, maar gaat deze ook lang mee.

5 tips om alles soepel te laten verlopen

  1. Zorg voor de juiste voorbereiding (zie hierboven).
  2. Vertel jouw buren wat er gaat gebeuren, zodat ze voorbereid zijn op eventuele geluidsoverlast.
  3. Sommige gemeenten vragen om een geluidsvergunning. Wij kunnen je hiermee helpen.
  4. Houd er rekening mee dat je ’s avonds nog niet op de vloer kunt lopen.
  5. Volg tips en aanwijzingen van onze experts op. Zij weten wat wel en niet werkt.

Wij beantwoorden jouw vragen graag

Het leggen van een betonvloer hoeft jou dus helemaal niet veel tijd of moeite te kosten. Wij nemen je het meeste werk uit handen. Wil je hier meer over weten, of heb je nog vragen? Dan helpen we jou graag persoonlijk verder. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen, te mailen of ons contactformulier in te vullen. Ook ben je op afspraak van harte welkom in onze showroom in Opheusden. Hier kun je verschillende kleuren betonvloer en afwerkingen zien, zodat je uiteindelijk kunt gaan genieten van de vloer van jouw dromen in jouw eigen huis!

Joanne

Is werkzaam als Account -en Officemanager bij Essenz / Willem Designvloeren. Ze verbouwt, samen met haar verloofde, hun toekomstige woning. Dagelijks is ze in in de showroom te vinden om met passie met onze klanten de juiste vloer of wand te vinden die perfect op hun situatie en wensen aansluit. Bent u op zoek naar een nieuwe vloer of wand? Joanne voorziet u graag van een passend advies, telefonisch en in onze showroom!


Terug naar overzicht