De meest belangrijke tips om je nieuwe gietvloer schoon te houden

Joanne Verweij

Je hebt net een betonvloer, vloer van beton ciré of een andersoortige gietvloer met betonlook laten leggen en plots schrik je je een ongeluk: er zit een vlek op!

Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Vlekken, krassen en andere vervelende beschadigingen kunnen natuurlijk altijd een keer voorkomen, maar met deze tips zorg jij er in elk geval voor dat die kans zo klein mogelijk is (en blijft).

Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Vlekken, krassen en andere vervelende beschadigingen kunnen natuurlijk altijd een keer voorkomen, maar met deze tips zorg jij er in elk geval voor dat die kans zo klein mogelijk is (en blijft).

Onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij

Laten we beginnen met zeggen dat een beton- of gietvloer per definitie best onderhoudsvriendelijk is. Je hebt er niet veel omkijken naar, zeker niet wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld vloerbedekking. Dat betekent echter niet dat je er helemaal niets aan hoeft te doen. Was het maar zo’n feest… Zo kunnen agressieve producten (zoals chloor of bleek) en krassend meubilair al funest zijn. Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen en vaak zelfs te voorkomen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Stofzuig je gietvloer met een zachte borstel

Een goede eerste stap is… Stofzuigen! Dat is vast geen verrassing, maar het is hierbij wel van belang dat je dit doet met een zachte borstel of een zuigmond die speciaal is gemaakt voor parket. Doordat je met stofzuigen het meeste vuil opzuigt, is de kans op krassen automatisch kleiner. Zeker met harder vuil, zoals kleine steentjes, bestaat de kans dat je op een gegeven moment beschadigingen aan je gietvloer krijgt. Stofzuig van plint tot plint, zo’n een à twee keer per week en je vloer blijft als nieuw. Beloofd!

Investeer in je gietvloer, investeer in een goede entreemat

Wat ook geen overbodige luxe is, is de aanschaf van een goede schoon- en droogloopmat – en dan bij voorkeur op iedere plek waar je het huis binnenloopt, dus ook bijvoorbeeld bij een eventuele schuifpui naar de tuin toe. Met zo’n entreemat hou je de toevoer van vuil (met name zand) veelal buiten de deur. En voor het zand dat alsnog binnen weet te komen… Daar is stofzuigen dan weer goed voor.

Eerst zuigen, dan dweilen

Echter, met alleen stofzuigen ben je er (nog) niet. Probeer je betonvloer ook minimaal één keer per week te dweilen, het liefst na het stofzuigen. Ook hierbij is het van belang dat je op een aantal dingen let. Zorg ervoor dat je een niet-chloorhoudend reinigingsmiddel gebruikt en dat je altijd met twee emmers aan de slag gaat: een emmer voor het schone (dweil)water en een voor het vuile water dat van de dweil afkomt. Daarnaast is het handig dat je de dweil regelmatig schoonmaakt, omdat je anders het vuil juist over de vloer verspreidt.

Schoenzolen en vilt

Dan is er ook nog een aantal meer praktische tips, die je wellicht zelf ook wel al bedacht had… Denk daarbij aan het verwijderen van strepen die veroorzaakt zijn door schoenzolen. Je kent ze wel, die zwarte strepen die je achterlaat als je uitglijdt.

Ook is het plaatsen van viltdopjes onder je meubilair zeker aan te raden, al helemaal als het gaat om bijvoorbeeld eetkamerstoelen. Deze verschuiven relatief gezien veel vaker dan ander meubilair en zorgen daardoor sneller voor beschadigingen.

Hou je al deze adviezen in je achterhoofd, dan beloven wij je dat je nog héél erg lang van je betonvloer kunt genieten.

Joanne

Is werkzaam als Account -en Officemanager bij Essenz / Willem Designvloeren. Ze verbouwt, samen met haar verloofde, hun toekomstige woning. Dagelijks is ze in in de showroom te vinden om met passie met onze klanten de juiste vloer of wand te vinden die perfect op hun situatie en wensen aansluit. Bent u op zoek naar een nieuwe vloer of wand? Joanne voorziet u graag van een passend advies, telefonisch en in onze showroom!


Terug naar overzicht