De bekende verwarring tussen beton en betonlook

Joanne Verweij

"Woonbeton, cementgebonden, designbeton, cementbeton, micro beton, betonlook, beton ciré... Help! We komen er niet meer uit. Op Pinterest zagen we prachtige plaatjes van betonvloeren. Dat willen wij ook, met precies zo'n vloer! Toen zijn we gaan googelen, maar er zijn zoveel verschillende producten dat we nu de kluts kwijt zijn." Herkenbaar? Ik hoor dit regelmatig terug in onze showroom. Wat is nu precies het verschil tussen beton en betonlook? Je weet het na het lezen van dit artikel.

Meerdere namen voor één product

Het is ook een warboel met al die productnamen. Meedere namen voor één product. Eén naam voor meerdere producten. Ingewikkelder kan het eigenlijk ook niet. 

Maar waardoor ontstaat die verwarring? Zelf spreek ik meestal over een gevlinderde betonvloer. De archtitect noemt het liever een monolitisch afgewerkte betonvloer en onze zuiderburen spreken over gepolierd beton. Hebbes! Daar hebben we de eerste verwarring al te pakken. Iedereen noemt het anders en toch bedoelen we allemaal hetzelfde, namelijk: beton! 

Eén naam voor meerdere producten

En dan de tweede verwarring. Betonlook. Betonlook is één grote verzamelnaam voor, wat de naam al zegt, alles wat op beton lijkt, maar het niet is. Zo vallen de cementgebonden gietvloer, de PU gietvloer, de beton ciré vloer en nog vele anderen, onder de naam betonlook. Er is dus één naam voor meerdere producten. In totaal zijn er dus maar twee productgroepen: óf beton, óf betonlook.

Verschil: dikte

Maar wat is dan het verschil tussen beton en betonlook? Eén van de grote verschillen is dat beton een minimale dikte heeft van 7 cm die rechtstreeks over de vloerverwarming wordt aangebracht. Betonlook wordt op de zandcementdekvloer, anhydrietvloer of andere ondervloer geplaatst en heeft maar een dikte van 4 tot 8 mm. 

Dat betekent dat bij beton de zandcementdekvloer of andere ondervloer wordt weggelaten. Goed om te weten als je écht beton wilt toepassen!

Verschil: wanneer leggen?

Een betonvloer wordt altijd tijdens de bouwperiode gelegd, anders liggen de leidingen van de vloerverwarming bloot tijdens het bouwproces. Geloof mij, daar wordt de vloerverwarmingsinstallateur vaak niet heel vrolijk van! Bij betonlook is de zandcementdekvloer juist wel nodig en wordt de vloer in de afwerkfase gerealiseerd (na oplevering). Een belangrijk verschil om rekening mee te houden. 

Verschil: waar te leggen?

Tot slot is het belangrijk om te weten waar je een vloer wilt laten leggen. Beton kan namelijk in elke ruimte toegepast worden. Dat kan zelfs in de badkamer (!) om één geheel te creëren. Helaas gaat dat met betonlook helaas niet op. Natuurlijk ben je ook van harte welkom voor persoonlijk advies in onze showroom in Opheusden. 

Tips

• Denk in een vroeg stadium van de bouw of verbouw na over de keuze van de vloer, zeker als je een betonvloer overweegt.
• Overleg met de aannemer of constructeur of het mogelijk is om de zandcementdekvloer weg te laten.
• Bezoek onze showroom aan de Lakemondsestraat 13 te Opheusden om de verschillende vloeren naast elkaar te zien en zo een goede keuze te maken tussen de verschillende producten. 

Joanne

Is werkzaam als Account -en Officemanager bij Essenz / Willem Designvloeren. Ze verbouwt, samen met haar verloofde, hun toekomstige woning. Dagelijks is ze in in de showroom te vinden om met passie met onze klanten de juiste vloer of wand te vinden die perfect op hun situatie en wensen aansluit. Bent u op zoek naar een nieuwe vloer of wand? Joanne voorziet u graag van een passend advies, telefonisch en in onze showroom!


Terug naar overzicht